Soms zijn er van die locaties, die je al heel lang in je bezit hebt, maar je beseft je niet wat je hebt,
omdat je er simpelweg nog niet aan toe bent gekomen om er zelf eens langs te gaan om de locatie te checken.
Dankzij andere oplettende kijkertjes, bleek dit een pareltje onder de mogelijke
locaties te zijn!
Dit was eindelijk weer een locatie, die bij betreding een
sfeer uitademde, soms zucht en steunt een gebouw onder je handen. De historie
en vergane glorie beginnen letterlijk van de muren en plafonds af te vallen, er
zijn genoeg details nog aanwezig om je fantasie de vrije loop te laten. We
hebben voor deze locatie ruim de tijd genomen en werkelijk elke hoek en gang afgezocht,
naar wat wij denken mooie beelden oplevert.

alt

 

Rond het jaar 1910 werd door de inspiratie van een pedagoog beslist om een boerderijschool
voor kinderen met een lichte handicap te bouwen. Omdat de kinderen daar het
dichtst bij de natuur zouden staan, werd voor een ongerept landelijk karakter gekozen.
Opzet was om de kinderen via een ruim aanbod van ateliers (houtbewerking, mandenmakerij,
snit- en naad, landbouw, veeteelt) een vak aan te leren en hen daarmee een
plaats binnen de maatschappij te bezorgen.

De bouwstijl van het grote complex, werd gebaseerd op tuinsteden, dat wil zeggen
een lange rij rechthoekige gebouwen, die zorgden voor de vlotte doorstroming
van de verschillende functies, zoals klaslokalen, keukens, werkplaatsen,
gymnastiekzalen, kassen en een educatieve boerderij.

Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kon het project pas in 1926 worden
voltooid.

De Anglo-Normandisch geïnspireerde stijl wordt zo veel mogelijk behouden bij de
restauratie, met het restauratie plan wordt momenteel een aanvang genomen. Er
wordt gewerkt aan een groot wooncomplex, compleet met sociale voorzieningen op
het terrein van de voormalige school.

 

Portfolio: Tabitha - Dimitri